AAMUIN ILLOIN - 9 VINKKIÄ HAMPAIDEN PESUUN

Aamuin illoin on otsikko, joka on pyörinyt luonnoksissa jo reilu 1,5 vuotta ilman, että oon saanut aikaiseksi kirjoittaa sanaakaan. Aihe on vanhentumaton, joten sen on ollu helppo väistyä muiden postausten tieltä eikä julkaisulla ole ollut kiirettä. Kuluneen puolen vuoden aikana oon alkanut törmäämään eri ryhmissä useammin keskusteluihin, joissa on kaivattu apua lasten hammaspesulle - aamuin illoin - ja ajattelin siis vihdoin laittaa jakoon meidän vinkit hampaiden harjaukseen!

1) Itse valittu hammasharja

Esikoiselle puhkesi ensimmäiset hampaat jo kolmen kuun iässä, joten harjailut aloitettiin heti. Ensimmäinen hammasharja tuli äitiyspakkauksesta, mutta toisesta harjasta lähtien poika on saanut aina valita muutamasta vaihtoehdosta itse. Hampaiden peseminen on taatusti hauskempaa hienolla, ihan itse valitulla harjalla.

2) Omatoiminen harjaus

1,5-vuotistarkastuksessa meille kerrottiin, että 10-vuotiaaksi asti vanhempien tulee harjasta lasten hampaat, koska lapsen kädentaito ei vielä siihen riitä. Musta 10 vuotta tuntuu pitkältä ajalta, mutta on kuitenkin selvää, ettei parivuotias kykene puhdistamaan hampaitaan täysin. Harjoitus tekee mestarin ja poika saa aina itse harjata hampaitaan ennen kunnon pesua tai sen jälkeen.

3) Vanhemman hampaiden harjaaminen

On hassunhauskaa, kun ensin taapero saa harjata äidin tai isin hampaat ja sitten on äidin tai isin vuoro pestä taaperon hampaat. 

4) Tärkeän lelun hampaiden peseminen

Anna lapsen valita kaupasta tärkeälle pehmolelulle oma harja tai antakaan lapsen vanha harja sellaiselle. Lapsen harjatessa kaverin hampaita, sujuu se omienkin hampaiden harjaus siinä sivussa.

5) Harjauslaulu

Harjauslaulu tuli ihan vahingossa jo esikoisen ensimmäisten hampaiden aikoihin. Mä hoilottelen muutenkin usein mitä sattuu ja tästä laulusta (x3) tuli aikaraja, jonka ajan hampaita pitää pestä. Jos tavallinen laulu alkaa tylsistyttää, kannattaa vaihtaa vaikka oopperaan tai rockiin.

6) Päivän ruokien putsaaminen pois hampaista

"Jaahas. Katotaas mitä sä oot syöny tänään... Tuolta löytyy puuroa ja mustikoita. Oho! Sä oot syöny tänään makaronilaatikkoa!! Tonne on tainnu jäädä vähän perunaa..."

7) Hammaspeikkojahti

Taapero, joka ei suostu avaamaan suuta hammasharjan lähestyessä. Tuttua? Iiiiks! Ei-huudon aikaan suussa vilahti hammaspeikon häntä!! Jotku peikot konttaa karkuun ja toiset kantaa pieniä reppuselässä. Hammaspeikkojen häntiä vilahtaa hampaiden välissä ja jostain saattaa näkyä varvas. Kurkkasiko poskihampaan takaa yksi? Myös hammaspeikkojen ulkonäön miettiminen on meillä helpottanut pesemistä.

8) Peilin kanssa tutkien

Istuta lapsi potalle tai jakkaralle ja lykkää käteen sopiva käsipeili. Peilistä on kiva katsella, miten äiti tai isi harjaa hampaita. Katsothan sä ehkä itsekin hampaittesi harjausta peilistä?

9) Tarrat

Meillä tosin on käytetty tarroja vain pottailessa, mutta mä uskon, että ne saattaisi toimia yhtä hyvin myös hampaiden harjauksessa.

Onnistuiko? Hurraa!


4 kommenttia

 1. Meillä samat vinkit käytössä - ja kyllä toimii :-)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Y) :) Saa nähdä, miten meillä käy toisen kanssa, kun tuntuu, et kaveri tulee olee kaikessa tuplaten haastavampi. :D

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä! Meillä on melko haastavia usein nämä hammaspesut 1v 3kk pojan kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, et tulee teillä kokeiluun! Toivottavasti joku näistä auttais. :)

   Poista